Wie doet wat

Gepubliceerd op 9 maart 2023 om 22:00

Explosieve toename

Ondertussen is de markt voor text-to-image AI geëxplodeerd. Steeds meer groepen proberen een graantje mee te pikken. Eigenlijk wilde ik een artikel schrijven over tips voor het maken van goede tekst-prompts, maar ik zag door de wildgroei van de bomen het bos niet meer. Daarom hier een poging om zaken te ordenen.

Wat hebben we zoal:

  • De echte AI ontwikkelaars
  • Aanbieders van Open Source AI
  • Platforms om AI op te ontwikkelen
  • Aanbieders voor het grote publiek
  • AI prompt generators
  • organisatie voor veilig gebruik
  • websites over AI (zoals deze)

Dit is vast niet volledig, maar dit moet voldoende zijn om overzicht te krijgen.

    AI discovered iridescent moth
    liminal space 1 volgens AI
    liminal space 2 volgens AI

    De grote ontwikkelaars

    De grote AI ontwikkelaars halen af en toe de kranten, en daarna de rechtszalen. Deze AI ontwikkelaars hebben kleine en grote research afdelingen die bezig zijn steeds betere AI te ontwikkelen. Ik beperk me hier tot de grote AI-art generators:

    • OpenAI (Dall-e, Dall-e2), ooit opgericht door Elon Musk c.s. om de ontwikkeling van AI te stimuleren, nu in een innige band met Microsoft. Ook ChatGTP is van hun hand en is gebaseerd op hetzelfde tekstbegrip-algoritme.
    • Stability AI (Stable Diffusion versie 1.x en 2.x), opgericht door Emad Mostaque, heeft als partner Amazon Web Services. Zij zijn gericht op het met Open Source toegankelijk maken van AI, niet alleen voor het genereren van plaatjes.
    • Google (Imagen) is bekend bij iedereen op het internet. Imagen wordt nog niet zo wijds aangeprezen, maar Google is een grote speler op AI gebied. Zeker sinds zij Deepmind hebben overgenomen (hoort sinds 2016 bij Google), al richt Deepmind zich op 'nuttigere' toepassingen.
    • Midjourney (Midjourney) noemt zichzelf "een onafhankelijk onderzoekslaboratorium dat nieuwe denkwijzen onderzoekt en de verbeeldingskracht van de menselijke soort uitbreidt". Ze financiert zichzelf en wordt geleid door David Holz. De tool is beschikbaar via Discord.
    • NVIDIA is vooral bekend als een maker van grafische kaarten met bijbehorende software, maar laat dat nou precies de beste hardware voor AI zijn. (Voor de insiders: beide draaien om matrix-berekeningen.) De tools van NVIDIA die AI toepassen lijken gefocust op de weergave van 3D beelden, maar hun research is breder.

    Ook op universiteiten wereldwijd wordt natuurlijk research gedaan naar de nieuwste toepassingen, waarbij ze kunnen samenwerken met een van de grote spelers hierboven.

    Open source

    OpenAI, NVIDIA en Google doen in principe niet aan Open Sourcing van hun tools, Stability AI juist wel. Daardoor kan iedereen nu (in principe) zelf deze geavanceerde neurale netwerken maken, trainen en gebruiken. De research van alle partijen is deels openbaar. Zo toont Károly Zsolnai-Fehér's in korte YouTube video’s "Two Minute Papers" wekelijks de nieuwste research papers op het gebied van AI (in het Engels), met de mooiste resultaten en af en toe ook de bloopers. Daar zitten ook research resultaten van Google en NVIDIA tussen. Naast het vrijgeven van de broncode en de research is er nog een manier om iedere burger toegang te geven tot de AI: De meeste van deze bedrijven hebben op hun website een portaal waar je ze gratis en kleinschalig kan uitproberen.

    liminal space 3 volgens AI
    liminal space 4 volgens AI

    Platforms

    Dankzij de open sourcing van de nieuwste algoritmes kan iedereen op zijn eigen pc in principe zelf en neuraal netwerk bouwen en trainen, maar dit kost veel computercapaciteit en dus tijd. Nu kun je ook terecht op een platform als Weights&Biases (wandb.ai) en Hugging Face (huggingface.co). Zij bieden een omgeving om groot en klein een eigen Machine Learning algoritme te laten bouwen en testen. Hier wordt de ontwikkeling van nieuwe AI gefaciliteerd. Wil je een algoritme trainen op een beperkte set aan kunst, zodat je alleen deze kunst-stroming genereert, dan kun je hier aan de slag.

    Voor het grote publiek

    De meeste hiervoor genoemde plaatjes-generators kun je commercieel gebruiken. Je betaalt vaak per plaatje door eerst een hoeveelheid credits te kopen, en per plaatje een of meer credits in te leveren.

    DALL-E2 is via commerciële aanbieders te gebruiken, zoals bijvoorbeeld NightCafe. OpenAI laat het je op zijn eigen website gratis uitproberen, maar voor het grote werk en commercieel gebruik biedt het via een API toegang. 

    Midjourney biedt Midjourney aan via Discord. De eerste 25 maaksels zijn gratis, daarna moet je gaan betalen. Andere organisaties kunnen de Midjourney-bot in hun eigen Discord omgeving installeren en daar hun eigen publiek trekken.

    BlueWillow noemt zichzelf een aggregator van meerdere AI-modellen, waaronder modellen als Stable Diffusion. BlueWillow werkt ook via Discord. Het aantal navolgers hiervan stijgt met de dag, dus hier zal ik geen lijst van geven. Deze startups beginnen vaak gratis, tot ze zichzelf voldoende hebben ontwikkeld om geld te kunnen vragen.

    Stability AI biedt het getrainde Stable Diffusion algoritme aan op open source platformen als GitHub en Hugging Face. Ook biedt het API’s zodat de AI gebruikt kan worden binnen bijvoorbeeld Photoshop. Wie niet zelf met code wil spelen kan terecht bij Stability AI’s DreamStudio. Daar betaal je wel voor het gebruik (en sponsor je verder onderzoek). Ook via NightCafe kun je Stable Diffusion gebruiken. Enkelvoudige opdrachten zijn hierbij gratis, voor gecompliceerde opdrachten betaal je met credits.

    Lexica.art biedt ook het Stable Diffusion algoritme aan, met een ’Free plan’ krijg je 100 afbeeldingen gratis per maand. Je maakt ze met 4 tegelijk, dus je loopt snel tegen die grens aan.

    liminal space 5 volgens AI
    liminal space 6 volgens AI
    liminal space 7 volgens AI

    Prompt generators

    De platforms waarop je afbeeldingen kunt genereren, geven volop mogelijkheden aan de gebruikers om bij elkaar de kunst af te kijken. Bij de een moet je een duurder abonnement afsluiten om je werk verborgen te houden, bij de ander is het een vrije keuze. Een flink deel van de gebruikers toont bewust zijn prompts, zodat anderen kunnen leren en je samen kunt verbeteren.

    Daarnaast zijn er websites ontstaan die voor jou een prompt willen genereren, of voor jou vergelijken, of aan jou willen verkopen. Dat laatste lijkt onzinnig, maar is waarschijnlijk een optie voor iemand die ongelooflijke haast (en genoeg geld) heeft. Ik wil een volgende blog wijden aan deze websites.

    Organisatie voor veilig gebruik

    Vanaf 2016 begon de ontwikkeling van AI op stoom te komen, maar werden ook de eerste (reeds lang voorspelde) zorgenkindjes zichtbaar. Daarom werd het Partnership on AI opgericht, voor verantwoorde AI. Nog niet echt zichtbaar voor het grote publiek, maar volop actief. Zelf moest ik ze via Wikipedia ontdekken: het (voluit) Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People werd officieel voorgesteld op 28 september 2016, met als oprichters Amazon, Facebook, Google, DeepMind, Microsoft, en IBM. Apple trad in januari 2017 toe, en in 2019 waren meer dan 100 partners uit de academische wereld, het maatschappelijk middenveld, de industrie en non-profits lid van de coalitie. In oktober 2018 werd Baidu het eerste Chinese bedrijf dat zich bij de coalitie aansloot. In november 2020 kondigde het Partnership on AI hun AI incident Database (AIID) aan: een database van werkelijk voorgekomen problemen, zodat ontwikkelaars kunnen trachten die situaties in de toekomst te vermijden.

    Dus nu weten jullie waar je terecht kunt met meldingen over misstanden met AI, klachten over vooroordelen in de datasets waar ze op getraind zijn, of klachten over misbruik van de algoritmes.

    liminal space 8 volgens AI
    AI discovered bird

    Websites over AI art

    Daarnaast zijn heel veel - echt heel veel - mensen aan de slag gegaan met de AI om zelf afbeeldingen uit hun computer te toveren. Ze kunnen voor ontspanning of voor werk gebruikt worden. Ter inspiratie of voor therapie. Zowel vanuit de AI-hoek als vanuit de kunst-hoek wordt erover geblogd en gevlogd, zoals ook ik op Harmanna-AI.nl. Daarnaast zijn er ook wikipedia-pagina's, subReddits, en andere forums waar mensen gelijkgezinden treffen.

    Wie op wil vallen met zijn website kiest de extensie .ai voor zijn domein. Deze extensie komt van het eiland Aguilla en wordt voor veel geld verkocht. Daar zal het bestuur van dit Britse overzeese gebied in de Caribische Zee geen spijt van krijgen.

    Ik denk dat ik zo mijn overzicht terug heb, dus op naar de volgende blog.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.