Tijd voor tuinen

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 10:00

Teveel hobbies

Soms heb ik het gevoel dat ik teveel hobbies heb - of te weinig energie, maar het eerste is positiever verwoord. Nu de lente in volle gang is, heeft ook mijn tuin weer mijn aandacht nodig, en dat gaat ten koste van de tijd die ik aan deze website kan besteden. Daarom vandaag: tuinen. Zonder pretenties, zonder ranglijsten, en gewoon voor de lol. 

Voor de taalkundige nerds hier de herkomst van het woord 'tuin' uit https://nl.wiktionary.org/wiki/tuin#Woordherkomst_en_-opbouw

  • In de betekenis van ‘omheining’ voor het eerst aangetroffen in 901.[1]
  • erfwoord: Middelnederlands tuun ‘vlechtwerk van teen; omheining, omheinde ruimte’, uit Oudnederlands tūn ‘omheining’, ontwikkeld uit Oergermaans *tūnan ‘omheining, omheinde ruimte’, ontleend aan Gallisch dūnon ‘versterking, versterkte stad’ (vgl. Oudiers dún ‘burcht, omwalde stad’, Welsh vero. din ‘vesting’).[2] Evenals Nederduits Tuun ‘hek; tuin’, Duits Zaun ‘hek’, Engels town ‘kleine stad, dorp’ en Nynorsk tun ‘hoeve; erf’.

Vier sfeervolle kloostertuinen. Tussen hoge, begroeide muren groeien kruiden en geurende bloemen. Het geeft een tijdloos beeld. De mooie lichtval maakt voor mij de plaatjes compleet.

Mijn grootste groene liefde gaat uit naar door bomen beschaduwde tuinen met mos en stenen. Pogingen om mijn eigen echte tuin te recreëren met Stable Diffusion komen nooit echt in de buurt. Hier een poging met een vijver, enkele bloeiende planten en vooral veel mos.

We kunnen ons bijna afvragen of dit geen tuin is, maar een landschap.

Een Japanse tuin is de overtreffende trap in mijn tuinliefde. Helaas vind ik Stable Diffusion vaak tegenvallen als het aankomt op een realistische weergave ervan. Hier een poging met bloeiende pruimenbomen in een Japanse setting.

Als realistisch niet goed lukt, dan is een artistieke interpretatie vaak beter. Ongevraagd komt bij deze picknicks onder kersenbloesems de gedachte aan Vincent van Gogh boven drijven.

Van Gogh kwam niet voor in de prompt, maar hij was (net als veel tijdgenoten) op zijn beurt geïnspireerd door Japanse kunst. 

We kunnen helaas niet aan Stable Diffusion vragen hoe het tot deze weergave is gekomen.

Om eens iets heel anders te proberen: een cactus-tuin in een woestijnachtige omgeving - bij nacht. Hier lijkt een realistische weergave beter te lukken - maar dat kan ook liggen aan mijn gebrek aan kennis en ervaring wat betreft cacti.

Ook hier is 'tuin' niet echt te onderscheiden van 'landschap'.

Waar menig hart sneller van gaat kloppen: een overdadige bloementuin. Hier ligt de focus behalve op de bloemen, ook op de toegangspoort.

Deze tuinen lopen bewust over in de natuur, zoals ook de huisjes er bijna door opgeslokt worden. Als we kijken naar de herkomst van het woord 'tuin', dan kunnen we deze afbeeldingen strikt genomen geen tuinen noemen, omdat ze geen omheining hebben. Tenzij je erbij verzint dat het landgoederen zijn, met een hek op afstand - niemand die je tegenhoudt.

Deze vier tuinen waren bedoeld als de paleistuin van Versailles, en al hebben ze er qua vormen wel kenmerken van, ze missen totaal de bloemrijkheid van lente en zomer, de herfsttinten van het najaar en de kale takken van de winter. Een leerzame poging.

In plaats van uitzoomen zoals hierboven, kunnen we ook inzoomen voor een knusser tuingevoel. Hoor je ook de waterval in een beschut en beschaduwd hoekje van de tuin?

Ook andere bouwwerken maken onomstotelijk duidelijk dat we met een tuin te maken hebben. Denk aan priëlen en rozenbogen.

Een veel latere poging tot een Japanse tuin is beter gelukt, hetzij dankzij een nieuwere versie van Stable Diffusion, en/of het vinden van een geschikte seed-waarde. Hier kun je je even wanen op een Japans landgoed met theehuis.

Wie van strak en modern houdt, krijgt mogelijk meer inspiratie van de volgende tuinen. Of er nu voor rechte of ronde vormen wordt gekozen, het zegt 'tuin'.

Dus hoe zou ik willen dat mijn toekomstige tuin eruit ziet? In ieder geval met mos en stenen; bomen voor de schaduw; een zacht klaterend watervalletje...

Voor liefhebbers van romantiek zijn er ook andere opties, zoals deze  bloementuinen met bloemenkransen en romantische jurken. 

Geniet van de tuinen

In de hoop dat iedereen heeft kunnen genieten van deze tuinen, nu snel weer naar buiten voor de tuinen van het echte leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.