Eerste reden: Ik wil iets creëren.
Ik kan nooit stoppen verhalen te verzinnen, maar het is veel werk om die verhalen ook op te schrijven, of uit te tekenen, of om te zetten in een werkende game. De AI die nu in opkomst zijn, hebben de potentie om dit proces te versnellen. Ik begon met een hoop vragen: wat is er allemaal mogelijk, kan het mijn eigen stijl genereren, kan het alle details maken die ik wil, hoe stuurbaar is het? Nog belangrijker: wat is eigenlijk mijn eigen stijl? En: welke AI wil ik gebruiken?
Als puntje bij paaltje komt, ga je Googelen en zo kwam ik terecht bij NightCafe Creator, waar ze een aantal AI onder een dak aanbieden (zodat je rustig kunt experimenteren), en ze een prettige user interface hebben (zodat je niet zelf hoeft te programmeren of cryptische stuurcommando’s via Discord hoeft op te geven). Zoals op zoveel platforms zijn de eerste uitprobeersels gratis, maar ontkom je er niet aan te betalen als je echt aan de slag wilt. Niets in het leven is tenslotte gratis, ook computertijd niet. Het blijkt heel verslavend om met een druk op de knop de mooiste creaties tevoorschijn te toveren. Mijn conclusie was al snel: de AI kan beter tekenen dan ik. Nu nog proberen om mijn beoogd hoofdpersoon en mijn beoogde Nederlandse(!) locaties te laten tekenen. Hier liep ik al snel tegen de eerste hobbels op…
Tweede reden: Zoektocht naar mijn eigen stijl.
Mijn eerste doel is: een verhaal kunnen illustreren - een zelfgeschreven verhaal met zelfgetekende of zelfgegenereerde illustraties. Ik bedenk mijn verhalen nogal visueel, dus ik weet ongeveer hoe ik zou willen kunnen tekenen: gedetailleerd, met kleur maar niet overheersend veel (zoals Hergé met Kuifje?), een licht sinistere sfeer maar wel geschikt voor twaalfjarigen (zoals Arthur Rackham?), zowel alledaags, als fantasie (zoals Rien Poortvliet?), zowel sciencefiction, als steampunk…. Zoals zoveel aspirerende schrijvers heb ik de neiging teveel in één verhaal te willen stoppen. Het goede nieuws is: de AI is bekend met alle genres en heel veel artiesten. De vraag is: hoe goed zijn ze te mixen, zodat er een originele ‘Harmanna-stijl’ uit komt?
Dan blijken er heel veel knopjes te zijn om aan te draaien. Wat je wilt afbeelden is nog maar het begin. Daarna komt het ‘hoe’. Materialen: krijt, aquarel, olieverf, airbrush, of toch…? Stijl: art deco, art nouveau, rococo, storybook illustration, of toch…? Geïnspireerd door welke artiesten, of studio’s, of platforms? Hyper-gedetailleerd, of juist Ukiyo-e? Fotorealistisch, of juist animatie? Beperkt kleurenpalet of regenboogkleuren? Gebruik vooral termen als episch, cinematisch, etherpunk, of eldritch als het groots en meeslepend moet zijn. Gebruik ook technische begrippen als ambient occlusion en volumetric lighting voor extra sfeerbelichting. Gebruik traditionele schildertermen, fotografie-termen, filmische termen, of juist termen uit de computer graphics en game industrie.
Dit is nog maar het topje van de ijsberg. O ja - alles moet in het Engels, maar typfouten zijn niet erg, de algoritmes raden vaak het bedoelde woord.
Derde reden: Verdiepen in kunst
Al zoekend naar de termen die je wilt gebruiken voor je eigen stijl, ga je je vanzelf verdiepen in de verschillende kunststromingen. (Tenzij je van tevoren al weet dat je alleen de moderne Japanse ‘studio Ghibli’ stijl, of juist een ‘Pixar’ stijl wilt, want als je alleen maar wilt kopiëren ben je snel klaar.)
En niet alleen stromingen, maar ook materialen, technieken, oude meesters, nieuwe meesters. De nieuwste AI zijn getraind met alles wat online vindbaar is, dus wil je er meer over weten, dan kun je het gewoon Googelen. Met enkele woorden kun je je ideeën uitdrukken in Popart- of Renaissance-stijl, in cyberpunk neon-kleuren of zwart-wit pentekening, zoals Disney of zoals Rembrandt - voor zover de AI dat kan raden. Wil je weten hoe de AI het werk van Kandinsky interpreteert? Geef dan als prompt alleen ‘by Kandinsky’ en kijk wat het ervan bakt.
Oeps - zo brandt je er al snel heel veel computer-tijd en dus geld doorheen.
Gelukkig hebben veel collega’s hun prompts open staan, zodat je ook bij hun kunt kijken welke termen ze gebruiken voor hun mooiste resultaten. Zo ontdek je ook termen die niet tot de defaults behoren die NightCafe aanbeveelt, nieuwe artiesten, nieuwe trucs voor sfeervolle effecten. Gaandeweg ontdek je waarschijnlijk ook, dat er meer dan één stijl is, die je aanspreekt. Misschien wil je de ene stijl wel gebruiken om je boek te illustreren, twee andere stijlen om kunst-aan-de-muur mee te maken, en een vierde om wenskaarten te maken met Kerst. Niemand die je tegenhoudt!
Redenen van anderen: zelfexpressie
Op mijn eigen zelfexpressie heb ik nu genoeg gereflecteerd, maar ik zie bij anderen op het platform nog meer redenen om AI te gebruiken om kunst te maken, naast de lol van het creëren zelf.
Professionals
Zo zijn er de professionals: zelfstandig kunstenaars en mensen die concept art maken voor de film- en game-industrie. Zij kunnen AI gebruiken om snel een serie ideeën te genereren, te toetsen, en er vervolgens op voortborduren.
Zelfkennis
Daarnaast zijn er mensen die lijken te zoeken naar zelfkennis of zelf-verwezenlijking door zelfexpressie: ik zie (waarschijnlijk) jongere mensen afbeelding na afbeelding genereren van de ideale vrouw / godin / personificatie-in-vrouwelijke-vorm (en soms mannelijke) en de mooiste resultaten bejubelen. Vermoedelijk zijn dit jonge vrouwen (dat valt met al die zelfgekozen avatars en usernames niet altijd te bepalen) op zoek naar hun ideaal, zich verbeeldend waar ze zelf over tien jaar willen zijn - misschien ook met wie ze over tien jaar willen zijn. Bij hen mis ik vaak nog afbeeldingen van oude (en wijze) vrouwen en mannen, maar ik stel me zo voor dat dat vanzelf wel komt.
Therapie
Een derde categorie zijn de mensen die therapeutisch bezig lijken te zijn: ze genereren ofwel horror, ofwel droomlandschappen met en zonder schattige konijntjes en eenhoorns. Een enkeling zegt het expliciet in zijn profiel-beschrijving (hij verwerkt zijn PTSD), maar ik vermoed dat het er meer zijn gezien de grote hoeveelheid horror-liefhebbers aan de ene kant en chibi-liefhebbers aan de andere. (Of dit zijn gewoon twee stromingen die ik niet helemaal kan vatten.)
Not safe for work
Een vierde categorie zijn de liefhebbers van naakt, maar die kunnen lang niet overal terecht. Een groot deel van de publiek beschikbare tekst-naar-plaatje generators verbiedt alles wat aanstootgevend zou kunnen zijn; een enkele vraagt de gebruiker zelf aan te geven welke werken niet geschikt zijn voor een algemeen publiek door middel van een ‘Not Safe For Work’ indicatie. Ook bij die laatste zijn strafbare afbeeldingen zoals kinderporno niet toegestaan, en worden die zoveel mogelijk tegen gegaan door prompts te filteren voordat de afbeeldingen gegenereerd worden.
Veel meer mogelijk
Wat ik zelf maak en toon op deze website, is dus lang niet het enige dat mogelijk is. Sommigen zijn nog veel creatiever dan ik, of hebben gewoon een extremere smaak - wie zal het zeggen. Waar de AI ervoor zorgt dat het talent voor het handwerk (tekenen, schilderen, fotograferen) minder belangrijk wordt, wordt het talent voor het hebben van oorspronkelijke ideeën alleen maar belangrijker. Hier ligt naar mijn gevoel de bron van echte, originele kunst.
Reactie plaatsen
Reacties