Plaatsen die de AI (niet) kent

Gepubliceerd op 7 april 2023 om 09:00

Plaatsen

Van alle plaatsen op de wereld staan wel foto's op het internet, maar van sommige meer dan andere. Denk ten eerste aan de plaatsen waar veel toeristen komen, en daarnaast nog aan de plaatsen die een belangrijke plek innemen in films en series op tv. Wat op het internet staat, kan ook in de AI terecht komen, maar ik heb al ondervonden dat alleen de echt wereldwijd beroemde plekken nauwkeurig worden weergegeven. Hieronder een steekproef van heel erg bekend naar blijkbaar niet zo bekend. Ik heb me laten leiden door liedjes en gebeurtenissen. Er zit geen bewust patroon in de spreiding over de wereld; ik heb de voorbeelden uit vijf maanden experimenteren bij elkaar geschraapt.

Amerika

New York

New York is bijna de bekendste stad van de wereld, dus je kunt inderdaad verwachten dat een AI de bijbehorende beelden goed kent. Een geslaagd exemplaar hiernaast is het Central Park in New York. Ik durf niet te beweren dat precies die gebouwen om het park heen staan, maar het park is groot genoeg om het waar te kunnen laten zijn:  het ziet er overtuigend uit.

Ook bij zo'n bekende stad kan het mis gaan als je vraagt naar het Vrijheidsbeeld in New York; ineens staat het niet meer op een eiland in de baai, maar midden op Manhattan.

Philadelphia

Philadelphia is mij vooral bekend door het lied van Bruce Springsteen 'Streets of Philadelphia', soundtrack van de film Philadelphia uit 1993. De torens die op de plaatjes staan afgebeeld komen behoorlijk overeen met foto's die ik op het internet kan vinden. De gevels aan weerszijden zijn dan weer in de stijl van andere foto's uit Philadelphia. Reken niet op accurate details.

New Orleans

Bourbon street in New Orleans (Louisiana) ken ik door het lied 'Moon over Bourbon street' van Sting. Van het viertal plaatjes die met Stable Diffusion v1.5 zijn gegenereerd leek deze het beste de atmosfeer van deze straat te vangen, volgens iemand die er geweest was. Als ik dit met foto's op internet vergelijk, moet ik hem gelijk geven.

Puerto Rico 

Puerto Rico is een unincorporated territory (zoek zelf op wat dit betekent) van de VS in het oostelijk deel van de Caraïbische Zee. In een zoektocht naar mythische monsters probeerde ik een chupacabra af te beelden in de bergen van Puerto Rico. De gelaagdheid van groene bergen komt goed overeen met de werkelijkheid. De planten zijn deels fantasie. En niemand heeft ooit een echte chupacabra gevangen, dus wie weet...

Midden Oosten

Israel

Jerusalem zien we regelmatig op het tv-journaal als er weer iets aan de knikker is. Het plaatje lijkt iets groener dan ik gewend ben, maar dat kan aan de seizoenen liggen. De bouwstijl klopt zeker.

Egypte

De piramides van Gizeh in Egypte worden vergezeld door een sfinx die net zo oud is. Het lukte me niet deze net zo echt af te beelden als de piramides zelf, dus heb ik die hier weggelaten.

De Piramides staan op flinke afstand van de Nijl, zodat ze niet kunnen overstromen, zoals op het tweede plaatje wel is gebeurd. Het risico om door zand te worden bedolven is veel groter.

Azië

India

New Delhi is een grote stad, maar lijkt op internet vooral bekend om zijn monumenten; de rest van de stad wordt weinig getoond. In het gegenereerde plaatje vroeg ik om een overstroomd New Delhi, vandaar al het water. Dat de boten in het plaatje rechtsonder verdacht veel op Nederlandse botters lijken, verbaasd me toch wel.

Japan

Japan staat bekend om zijn tempels en bijbehorende tempeltuinen. Weinig gebouwen zijn zo beroemd dat ze precies afgebeeld kunnen worden; het is meer de algemene stijl met gebogen daken en muren/ramen van rijstpapieren shoji-schermen die zich goed laten weergeven.

Een uitzondering hierop is het Himeji kasteel, een stijlicoon van de Japanse bouwkunst. Deze wordt behoorlijk consistent weergegeven door de AI.

Tokyo is natuurlijk een stijlicoon van zichzelf. Ik was nog even in de war door die Eiffeltoren-achtige toren, maar die blijkt echt te bestaan: het is de rood-witte Tokyo Tower, die mede dienst doet als zendmast. Hieronder is geprobeerd Tokyo weer te geven in Japanse inkt.

China

China is zo'n groot en veelzijdig land, dat ik er nog maar heel weinig van heb geprobeerd te genereren. Als liefhebber van natuurschoon kon ik niet om de Zhangjiajie bergen heen. Bezoekers kunnen terecht in het Hunan Zhangjiajie National Forest Park.

Een ander wereldberoemd momument in China is het Terracotta Leger van de eerste keizer Qin in Xi'an. Minstens 8000 beelden van gebakken klei zijn opgegraven en kunnen bezichtigd worden. De beelden zijn stuk voor stuk uniek, maar als de AI ze genereert, gaan ze veel meer op elkaar lijken. (AI zijn niet goed in unieke gezichten.)

Oceanië

Australia

Helemaal aan de andere kant van de wereld ligt Australië. Geïnspireerd door berichten over verstoorde Aboriginal kunst probeerde ik Koonalda Cave te maken. Het resultaat hieronder geeft wel een Australische vibe, maar lijkt echt niet op de bedoelde grot. Na even googelen vond ik een andere grot met wel een vergelijkbare omgeving, namelijk de Buchan Caves in de staat Victoria. De AI zit er dus een beetje naast.

Europa

Ierland

Een natuurfenomeen dichter bij huis ligt in Ierland en wordt de Giants Causeway genoemd. Het is een rotsige trap van ongeveer 40.000 in elkaar grijpende basaltkolommen, het resultaat van een oude vulkaanuitbarsting. De precieze bouw van dit natuurfenomeen is niet helemaal correct op het plaatje gekomen, maar ruim voldoende om herkenbaar te zijn.

Engeland

Hoe zou Londen eruit zien met meer zonnepanelen? Zo ongeveer. Hierbij valt op dat beeldbepalende monumenten zoals de Big Ben gewoon maar ergens in het plaatje gepropt worden. Ook hijskranen lijken beeldbepalend voor Londen, volgens de AI.

Schotland

De Mull of Kintyre werd wereldberoemd gemaakt door het lied van de band WIngs met Paul McCartney. Lees  het refrein en misschien hoef je er dan niet zelf meer heen om te zien of het beeld klopt: Mull of Kintyre / Oh mist rolling in from the sea,/ My desire / Is always to be here / Oh Mull of Kintyre. Of de geografie helemaal klopt, betwijfel ik, maar de sfeer wordt goed gevangen.

Spanje

Al zijn niet alle Catalanen het ermee eens, Barcelona is onlosmakelijk verbonden met Spanje. En Gaudi's bouwwerken zijn onlosmakelijk verbonden met Barcelona. Zelf heb ik erg genoten van de architectuur in Parc Guell. De weergave van zijn kenmerkende onderdelen in de gegenereerde afbeeldingen komt helemaal overeen met mijn herinneringen, zowel qua kleur en architectuur, als qua omgeving en uitzicht. 

Duitsland

'Winter in Hamburg' is een lied van de Frank Boeijen Groep dat me inspireerde om het volgende plaatje te genereren. De sfeer van een winters Hamburg rond de Kerstperiode zit er goed in. De kerktorens horen echter allemaal spits te zijn en niet bolvormig zoals in zuidelijker delen van Duitsland. 

Nederland

Nederlandse plaatsen hebben natuurlijk mijn bijzondere belangstelling, dus heb ik van een aantal plaatsen uitvoerig geprobeerd een herkenbaar beeld te krijgen.

Amsterdam wordt door toeristen uitgebreid op de foto gezet, maar ik durf geen straatnamen aan te hangen aan de gegenereerde afbeeldingen. Het algemene beeld van een grachtenpand komt wel uit de verf.

Rotterdam is al veel minder goed bekend. Hier een poging om het historische stadhuis aan de Coolsingel op een plaatje te krijgen. Geen van vieren komt echt in de buurt, al zouden al deze gebouwen wel in Nederland kunnen staan. Blijkbaar wordt dit gebouw niet wereldwijd gedeeld.

Van Utrecht probeerde ik de Domtoren goed in beeld te krijgen, maar ook dit viel niet mee. Het werd een generieke bakstenen kerktoren, maar nooit de Domtoren zelf. Daarna een luchtfoto van Utrecht geprobeerd met extra groen. Ook hier zijn alle huizen een baksteen fantasie met een algemene Nederlandse sfeer.

Delft is wel een verhaal apart, omdat deze door Vermeer vereeuwigd is. Door te refereren aan zijn 'Gezicht op Delft' komt er toch wat van terecht. Ook hier kloppen de kerktorens niet en staan gebouwen niet op de goede plaats, maar het beeld komt in de buurt.

De wereld

De wereld kent natuurlijk nog veel meer plaatsen, maar die allemaal afbeelden laat ik graag aan anderen over. Verwacht vooral niet teveel nauwkeurigheid buiten de wereldtop van bekende plaatsen. Zoals Delft laat zien maakt het uit of je er een bekende schilder of fotograaf aan weet te koppelen, want daarmee kun je het resultaat veel beter maken dan ik hier laat zien. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb