Verkopen van AI kunst

Gepubliceerd op 28 april 2023 om 21:00

Kunst om de kunst

Al was mijn eerste reden om met AI afbeeldingen te genereren ingegeven door mijn wens om eigen verhalen te illustreren, het was al snel zo leuk dat ik ook ging creëren om het creëren. Het kost alleen wel geld, dus het zou leuk zijn als het ook geld opbrengt. Ondernemend ben ik helaas niet: ik schraap niet mijn geld bij elkaar om al mijn creaties te laten afdrukken en op markten aan de man te brengen. Gelukkig biedt het internet uitkomst. Daar hebben ze 'printing on demand' uitgevonden: iets pas afdrukken als het gekocht is.

Winkeltje spelen

Dankzij internet kun je ook websites bouwen om je waren aan de man te brengen. Je kunt winkeltje spelen: klanten online in je winkel verwelkomen, bestellingen laten plaatsen, deze na betaling doorzetten naar een Print on Demand leverancier en direct naar de klant laten verzenden. Maar wacht even: daar heb ik geen zin in; ik ben veel te druk bezig met creëren om ook al dit klantcontact erbij te nemen. Ik zoek liever naar een galerie die voor mij mijn werken verkoopt. Ook die zijn er, al heten die op het internet vaker 'marktplaatsen'. 

Verkopen in Nederland

Voor verkoop in Nederland heb ik al een online galerie gevonden: Werk aan de Muur. Die organisatie timmert flink aan de weg met advertenties op tv en is zich aan het uitbreiden naar naburige landen onder de naam Art Heroes, zodat een steeds groter publiek de werken kan zien - en kopen. Er is slechts één nadeel: je bent een van de vele kunstenaars die via dit platform werken aanbiedt. De kans dat mensen je spontaan vinden, is niet zo groot. Daarom ben ik aan het rondkijken naar meer afzetkanalen.

Al rondneuzend bleken er een aantal criteria te zijn waarop de verschillende platforms zich onderscheiden:

 • kunstenaar zet werken op eigen website of in de galerie van het platform
 • productie in Nederland of dichtbij genoeg om verzendkosten laag te houden
 • productie op andere continenten voor groot bereik
 • kunst aan de muur, op kleding, of op accessoires
 • kunstenaar moet betalen om spullen te tonen op platform
 • wijze van uitbetalen: is Paypal nodig, of een creditcard

Wereldwijd

De belangstelling voor Print on Demand is wereldwijd, en dat zorgt ervoor dat er ook veel recensies te vinden zijn. Op basis daarvan is hier een lijst van aanbieders die ik wil onderzoeken (in willekeurige volgorde):

 • RedBubble
 • Zazzle
 • Fine Art America
 • Printful
 • Printify
 • Sellfy
 • CafePress
 • Society 6
 • Gelato
 • Spreadshirt
 • (Tee)Spring
 • AI art shop

In onderstaande tabel vind je van de verschillende platforms wat ze over zichzelf zeggen op hun eigen website.

Platform Eigen website nodig Aanwezig in NL Productie locaties Soort producten Abonnementskosten of marge Betaalsysteem
RedBubble nee ja Australia, Canada, Czech Republic, France, Germany, Italy, Netherlands, Spain, United Kingdom, United States of America Kunst aan de muur, kleding, bed-en-bad, accessoires 18% - 43% van de winst Paypal (in Europa buiten UK)
Zazzle nee waarschijnlijk onduidelijk idem gratis Paypal en creditcards
Fine Art America nee ja United States, Canada, England, Scotland, Netherlands, Australia idem standaard: gratis premium: €30 per jaar Paypal
Printful ja nee US, Canada, Brasil, UK, Spain, Latvia, Japan, Australia idem gratis zelf regelen
Printify ja ja Australia, Canada, China, Czech Republic, Germany, Latvia, Netherlands, Poland, Slovenia, Spain, United Kingdom, United States idem standaard: gratis, premium: $29 per maand credit card, Printify balance
Sellfy nee ? US, Canada, UK, Europa (onduidelijk waar) idem + ebooks, videos, audio & music Starter $19 per maand Paypal (incl. iDeal) en creditcards, Apple Pay, Google pay.
CafePress nee nee Australia, Canada, UK Kunst aan de muur, kleding, bed-en-bad, accessoires gratis credit cards, PayPal, and CafeCash
... ... ... ... ... ... ...

De kleine lettertjes

Deze lijst is nog niet af, maar research kost zoveel tijd dat ik er volgende week nog een aflevering aan ga wijden. Dan heb ik ook tijd om er conclusies uit te trekken.

Bij de print-on-demand websites die heel veel verschillende spullen verkopen, wordt afhankelijk van de productielocatie niet alles in Europa verkocht, dus bijvoorbeeld wel kleding, maar geen gadgets. Of het wordt wel aan je verkocht maar met véél hogere verzendkosten en langere leveringstijden.

De platforms waarbij je veel verschillende spullen kan kopen, bieden minder keuzes in soorten kunst-aan-de-muur dan Werk aan de Muur; bijvoorbeeld wel op canvas en poster, maar niet op acryl, metaal en andere materialen.

Bij Fine Arts America bieden ze je de optie om met AI designs te genereren!

Volgende week

Ik geef mezelf een week om de lijst hierboven helemaal compleet te maken, dus graag tot dan!

Maak jouw eigen website met JouwWeb