Terugkijken op de winter

Gepubliceerd op 20 april 2023 om 12:00

Van december tot maart

De winter is een fijne tijd om achter de computer te kruipen. Binnen is het behaaglijk warm, zeker na een frisse ochtendwandeling. De tuin ligt er stil bij en vraagt weinig onderhoud. Alle tijd om plaatje na plaatje te genereren op mijn favoriete AI platform NightCafe. Soms fantasievolle prompts die je meenemen naar plaatsen ver weg in verleden, toekomst, film of literatuur. Soms realistische prompts om het hier en nu te recreëren.

Ondertussen is het volop lente. Dat leek me een goede gelegenheid om de mooiste winterse taferelen op een rijtje te zetten.

Top 2000

De eerste week van december begint met de verkiezing van de top 2000, die in de laatste week van december integraal wordt uitgezonden op radio2. Hit na hit komt voorbij op onze radio (die altijd aan staat) en ik heb vele credits verstookt aan het uitproberen van 'titel+popartiest' in de stijl van mijn favoriete illustratoren, als weer zo'n parel van een liedje werd uitgezonden. Hierboven 'Winter in America' van Doug Ashdown, die een jaren '50 beeld geeft van winterse omstandigheden in de VS. Hieronder 'Winter in Hamburg' van de Frank Boeijen groep, voor een Europese tegenhanger. De ouderwetse rijtuigen worden veroorzaakt door 'Arthur Rackham' in mijn stijlkeuze.

Kersttaferelen

We hopen ieder jaar weer op een witte kerst, geheel volgens het liedje van Bing Crosby. Om in een sprookjessfeer te komen heb ik gevraagd om 'trolls and goblins' die een kerstboom opzetten. De boom is duidelijk gelukt, maar hoe deze wezens eruit moeten zien, blijft een raadsel. Of zijn de jongetjes uit de buurt aan het trollen?

Andere sagen brachten ons in gedachten naar het hoge noorden en de Noorse mythologie. We vroegen om de heksen en tovenaars van weleer, de 'völva and seiðr' in kattenbont uit voor-Christelijke tijden. De invloed van Jean-Baptiste Monge in mijn stijlkeuze wordt duidelijk merkbaar in de getekende vachten.

Januari

Bij ons thuis hebben we kleine beetjes sneeuw gezien die ons doen verlangen naar meer. Meer winter. (Minder klimaatverandering?) Van tijd tot tijd creëren we daarom winterse landschappen om bij weg te dromen. Ondertussen experimenteren we ook met de artiesten in onze stijlmix.

Al tonen ze ons sombere dagen met slecht zicht en weinig licht, toch bekruipt ons het verlangen er naar af te reizen - in gedachten - en zelf ook sneeuwballen te gooien en te glijden op het ijs. Gelukkig kregen we in januari thuis nog een paar ijsdagen.

Februari

Van fantasie, naar realisme, naar surrealisme. De winterse dagen lenen zich uitstekend om visueel te filosoferen over de aard van 'tijd'. Kan het koud genoeg worden om de tijd stil te laten staan? 

Maart

Met de echte kou al uit de lucht, moeten we tv, pc en video gebruiken om ons verlangen naar sneeuw en ijs te bevredigen. Wat dacht je van Game of Thrones, waar 'Winter is coming'.

En als die winter er eindelijk is, berg je dan maar, want dan komt de Night King met zijn hele gevolg van 'white walkers' uit zijn koude schuilplaats. Hij lijkt hieronder niet op de figuren uit de tv-serie, maar is afschrikwekkend genoeg.

Einde van de winter

We kunnen er niet om heen, de winter kwam en de winter ging. Maar niet getreurd, want het einde van de winter is ook het begin van de lente. We gaan weer genieten van de bloemetjes, de vogeltjes en de bijtjes. Dit gaat nog stof geven voor heel veel nieuwe gegenereerde afbeeldingen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb